Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis

Museum Dansant

koffie met cake

Op 13 maart 2012 gingen we naar het Museum Dansant in Hilvarenbeek. We werden gastvrij ontvangen met koffie en cake. Degenen die vroeg gekomen waren konden al op hun gemak het museum, waarin verschillende orgels waren opgesteld, bekijken.

het oudste orgel

Onder het museum is een even grote kelder waarin zich de werkplaats bevindt. Hier worden orgels gerestaureerd en zelfs nieuwe orgels gebouwd. De werkplaats is niet toegankelijk voor bezoekers.
Er werd uitleg gegeven over de verschillende orgels en daarna kregen we het besproken orgel te horen. Het oudste orgel is van 1900. Dit wordt elk jaar helemaal uit elkaar gehaald en gereviseerd.

robotorgel

Centraal in de museumhal ligt de dansvloer: er mocht worden gedanst. Ook wordt er elke 2e en 4e zondag van de maand een dansmiddag georganiseerd. Omdat Nederlandse mannen niet graag dansen worden er twee Belgische heren, 79 en 81 jaar oud, ingehuurd voor de danslustige dames!

techniek

Er is, speciaal voor het museum, een robotorgel gebouwd, omdat er geen spelende robot orgels meer waren. Het was erg leuk om de robots en de instrumenten te zien bewegen. De techniek werd uitgelegd en er werd voorgedaan hoe een boek gemaakt wordt voor een orgel. Ook mochten liefhebbers zelf orgeldraaien en ze kregen hiervoor zelfs een diploma.