Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis

Bossche Bollen Workshop bij Royal 11 april 2019.

Na de ontvangst van onze groep van 39 personen door Jules en Guido met koffie of thee start de workshop. Jules begint om 14.00 uur met zijn verhaal over de geheimen van de Bossche Bol. Twee kale, lege soezen liggen op ieders bordje. De benodigde hulpmiddelen staan in een kom per tweetal klaar.

Na de uitleg over de chocolade kunnen we aan de slag. Als eerste weegt één per tweetal de benodigde chocolade pellets af om 4 bollen volledig te bedekken. Het mogen géén moorkoppen worden; daar zit de chocolade alleen op de bovenkant. Jules schept het hete fondantwater in de pannetjes. De pellets gaan daarbij en roeren maar totdat alle chocolade is opgelost. Daarna de soezen met een draai door de chocolade halen om een mooie egale laag over de hele bol te krijgen.

Tijdens zijn korte uitleg over de slagroom is bij ieder tweetal een beker slagroom neergezet. We moeten de slagroom in de gereedstaande kom doen en met de garde stijfkloppen. Dit valt niet bij iedereen mee. Maar elkaar helpen staat bij velen voorop. Vervolgens de spuitmond in de professionele lange spuitzak doen en de punt van de zak afknippen zódanig, dat het spuitmondje goed blijft zitten. Nu de slagroom in de zak scheppen. Hierbij kun je goed zien wie dat vaker doen. Als laatste de zak boven de vulling dicht knijpen. De lege chocolade bol omdraaien, het spuitmondje door de bodem duwen en, al knijpend in de zak, de slagroom in de bol spuiten. Als de bol helemaal vol is, komt de bodem omhoog en weet je dat de bol goed gevuld is. Dat spuiten is toch wel zwaar werk. Klaar zijn we.

Sommigen eten een bol op, anderen bewaren deze voor thuis. Het verpakkingsmateriaal, schaaltje en papieren buil, krijgen we aangereikt. De overgebleven slagroom kan mee naar huis, voor wie dat wil. Het is genieten om te zien hoe men smult van bollen of de resterende slagroom in kom en spuitmond. Het levert veel plezier op. Menigeen heeft een besmeurde toet en handen.

Het is een leuke gezellige middag geweest, waarvoor de organisatoren Anne-Miek en Karin door iedereen zijn bedankt.

foto's en tekst Liesbeth Verhoeven