Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis

We verzamelen om 10.30 uur op het Kruisbroedershof waarna we op pad gaan met onze gids. Er nemen 40 mensen deel aan deze wandeling en we worden verdeeld over 3 groepen ieder met zijn eigen gids. Het is 30°, maar we lopen veelal in de schaduw. Onze gids legt het een en ander uit over de Sint Cathrien kerk die vernoemd is naar de heilige Catherina die gemarteld werd op een rad. Op de hoek van de Kuipertjeswal en de Parklaan staan woningen die ontworpen zijn door de Amsterdamse School en die vanaf het dak op de gevel staande dakpannen hebben.

We kijken even over het Bossche Broek en lopen naar en door het Tilmanshofje. Dit hofje is vernoemd naar bankier Tilman die er voor zijn werknemers huizen liet bouwen in Chaletstijl. Zelf woonde hij daar met zijn gezin in een groot huis in deze bouwstijl en zijn tuin is momenteel een speelpark voor kinderen. Via het Bleekerstraatje, waar toentertijd de huisjes “cameren” heetten omdat ze zo groot waren als een kamer of opkamer met uiteraard buiten een toilet, komen we in de Vughterstraat.

Daar lopen we langs vele steegjes met de namen: Achter de Drie Zwanen, Achter de Kan, Bonte Huid, Achter het Fortuintje en Van Sonsteeg. Bijna alle steegjes zijn afgesloten door een ijzeren poort dit ter beveiliging van de bewoners. In de Vughterstraat worden we gewezen op de gevels zoals: trapgevel, klokgevel en lijstgevel. We gluren even binnen bij de voormalige Pompen en Verlouw garage en staan stil bij de Pieckepoort. Dit was de toegangspoort van Vught naar ’s-Hertogenbosch.

Onze wandeltocht vervolgen we over de Sint Janssingel en nemen een kijkje in het steegje Achter de Bijenkorf uit 1906 en Achter den Engel. Aan de overkant van de (gegraven) Dommel is de wijk ’t Zand die daar tot stand is gekomen met zand uit de IJzeren Man. Dit was voormalig een moerassig gebied. Bij het Berenwouthofje staan we ook even stil en wordt ons verteld dat dit vroeger de Berewoutkazerne was. Later is de kazerne omgebouwd tot huisjes voor senioren. We lopen door het park van de Mariënburg en spetteren met het water uit het fonteintje. Door de Uilenburg via het Lamstraatje, Stoofstraat en Snellestraat komen we weer in de Vughterstraat om ons te begeven voor een lunch in de Raadskelder. Velen van ons vonden het een leuke wandeltocht en hebben genoten van de lunch en de bediening van de mensen van Cello.

Verslag van Karin Peeters;foto's Wilma - Liesbeth Verhoeven.