Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis

Bezoek Zoo Veldhoven Dinsdag 8 oktober 2019.

Mij is gevraagd of ik een verslag wilde schrijven. Daar voldoe ik graag aan. Het park is 17 ha groot en heeft zo’n 1500 dieren. Natuurlijk hebben wij die niet allemaal gezien. De Zoo is een oude papegaaienopvang. Dat was goed te merken. Bij binnenkomst in het park werden we al verwelkomd door mooie grote groengeel, blauwe papegaaien. Binnen werden we allemaal, 25 personen, eerst getrakteerd op koffie/thee met een grote appelpunt, die lekker smaakte. Daarna kon de tocht beginnen.

Bijzonder leuk dat we de papegaaien zelf konden voeren met een stokje, waar nootjes tussen geklemd werden. En gretig dat ze waren. Met het nodige tumult erbij. De gids vertelde veel bijzonderheden. We konden ook volop vragen stellen. Nieuwe exemplaren komen uit de hele wereld, o.a. Brazilië, Indonesië, Afrika etc. De dieren gaan dan wel eerst in quarantaine, om evt. ziektes uit te sluiten. De broedtijd van een papagaai is ± 24 dagen. Ze leggen 2-4 eieren. Overal zag je veel bamboebomen staan; zelfs palmen en mooie paarse bougainville binnen. Het park heeft bovendien roofvogels, o.a. arenden, haviken en gieren. Verder ooievaars, flamingo’s, ibissen, ringstaartmaki’s, zelfs reptielen, zoogdieren en boerderijdieren. Te veel om op te noemen. Een zeer grote verscheidenheid. Alpaca’s, ezels, herten, zebra’s, oehoes. We hebben ze allemaal kunnen bewonderen.

De beesten eten noten, fruit en groenten. Elke ochtend om 8.30 uur worden ze gevoederd, zodra het personeel binnen is. Een zeer drukke baan. Elk jaar in november gaat het park dicht tot en met maart. Normaal wordt dan onderhoud gepleegd. Dit jaar wordt in die periode een grootse verbouwing uitgevoerd. Oude verblijven worden gesloopt en nieuwe onderkomens gebouwd. Het was al met al een geweldige interessante middag, waar eenieder met volle teugen van heeft genoten. Zelfs het weer was aan onze zijde, droog, geen wind en lekker van temperatuur. Onze hartelijke dank aan het bestuur, die ons in staat stelde om deze excursie mee te maken. Een groet van mij.

Tine de Vries-Haen

ValeGier